Roman: [<<] Mur
[>>]
Mur: Kapittel 34
Mur setter stor pris på sine omgivelser, både innenfor og utenfor leilighetens avgrensede antall vegger. Der inne kan han sitte og studere interiøret, vurdere om et møbel med fordel kan plasseres annerledes, om leilighetens plan er i samsvar med innredningen. Han har ikke mange møbler, han liker den luftige følelsen. Det er ikke bra for helheten å blande for mange bestanddeler. Hver ting krever sin plass for å stå frem med karakter, slik er det også med hans egne praliner, som han tilbereder med konditorens pasjonerte respekt for faget. De mest eksklusive sortene baserer han på en tre hundre år gammel fransk oppskrift, hvor grunnteknikken kan spores tilbake til Château de Vaux-le-Vicomte, et sted han flere ganger har besøkt, for å fange en slags stemning eller stedsbestemt patina. Når han står foran slottet og ser utover barokkhagen som forsvinner mot en uendelig horisont, forsøker han å forestille seg hvordan menneskene levde her, før Ludvig XIVs finansminister Nicolas Fouquet jevnet flere landsbyer med jorden og bygget om det beskjedne slottet til et enormt palass med et overdådig hageanlegg og i sitt overmot hyret inn de tidligere landsbyboerne til å gjøre jobben for seg. Tenke seg det, først jager du folk fra sine hjem, og deretter ansetter du de samme menneskene til å bygge ditt eget palass på tomten hvor de selv bodde, små hus som nådeløst ble revet bort fra dem. Det var disse små landsbyene som utgjorde slottets omgivelser den gang kjøkkensjef Lassagne laget sine første praliner, og han er overbevist om at denne nærheten til dagliglivet hadde betydning for unnfangelsen av den enkle, men svært slitesterke oppskriften, hvor de eneste ingrediensene er sukker og mandler. Det var enda godt pralinen var skapt før Fouquet gjorde sitt inntog på eiendommen og veltet om på alt. Han tenker på hvilke konsekvenser det ville hatt for utviklingen av konfektsjokolade, om ikke Lassagne hadde fått arbeide i fred i sine rolige og landlige omgivelser og oppdaget hvordan små krystaller klumpet seg om de varme nøttene i gryten og forvandlet mandler i sukkerlake til utsøkte praliner.
av Jens Wabø
Publisert 17. mai 2013
|